KAMPANJA

Koristi kacigu, živi život

Maj je mjesec bicikla.
Tokom maja i juna 2022. godine realizirana je kampanja Koristi kacigu živi život. Cilj kampanje je bio da se skrene pažnja javnosti, djece, roditelja i svih drugih učesnika u saobraćaju na važnost korištena kacige toom vožnje bicikla.
Poznata nam je korisnost vožnje bicikla:
*jačanje mišića
*sagorijevanje kalorija
*aerobno korisno, poboljšava rad *srca, mozga te pozitivno djeluje na *krvožilni sistem
*podiže raspoloženje i energiju
*smanjuje stres
*jača imunitet
*ima anti-aging učinak
*čuna okoliš i
*štedi novac

Međutim, pored svih korisnosti vožnja bicikla može biti rizična pa čak i fatalna.
Obzirom da npr. u sudaru bicikla i vozila obično nastrada biciklista. Tu možemo dodati još razne vrste padova s bicikla koje mogu biti uzrokovano što nepažnjom bicikliste što nekim drugim uzrocima.
S tim u vezi korištenje KACIGE tokom vožnje bicikla uveliko smanjuje stepen povreda koje bi doživio biciklista u slučaju da ne nosi kacigu.

Zašto nositi kacigu?
Kaciga štiti od ozljeda
Neka istraživanja su pokazala da je smanjenje od ozljeda i rizika ozljeda glave umanjena čak za 70% noseći kacigu. Iako su se do prije nekoliko godina kacige proizvodile da zaštite glavu od većih ozljeda poput fraktura lobanje prilikom težih padova, danas se intenzivno radi i na tome da vas kaciga štiti i od potresa mozga koji također nosi za sobom dugotrajne posljedice ponekad, a česta je ozljeda prilikom pada s bicikla. Forma kacige je u pravilu takva da osim što štiti glavu, štiti i lice bez obzira na to što ga ne pokriva, ali zbog debljine stijenki kacige,  ozljede lica su rjeđe.

Kaciga vam omogućuje da se bolje koncentrišete
Iako to biciklisti, koji ne nose kacigu, ne razumiju, ali jednom kad se naviknete na kacigu ona postaje dio bicikliranja i o njoj više ne razmišljate. Međutim, kada se naviknete na kacigu i na bicikl sjednete bez nje, shvaćate koliko vas zaštita kaciga rasterećuje i svoju pažnju možete posvetiti saobraćaju i okruženju u kojem se krećete dok bez kacige jedan dio pažnje i koncentracije gubite podsvjesno pazeći na detalje koji vam odvlače pažnju od bitnog.

Kod pada ćete reagirati drugačije ukoliko ne nosite kacigu Zaštićeni dijelovi tijela vam nisu toliko u fokusu prilikom pada i bit ćete podsvjesno koncentrirani da umanjite ozljede na ostalim dijelovima tijela. Potrebno je zaštitu koju nosite iskoristiti kako bi bili fokusirani na kretanje, a ne da biste bili brži jer vam se “ništa” ne može dogoditi.

Uočljivi ste
Kacige danas dolaze u raznim i “vrištećim” bojama pa predlažemo da tražite one koje su uočljive naročito ako ste česti gradski biciklista jer u saobraćaju u gradu uočljiva kaciga doista znači.

 

Konkurs, propozicija
Nagrađeni Aner (slika objavljena uz dozvolu roditelja)
Upute o pravilnom korištenju kacige