KAMPANJA

Sigurnost djece u saobraćaju, pokaži svoju kreativnost 2022.

Analizirajući statističke izvještaje te jednostavnim uvidom u web pretraživače sa tagom #saobraćajnanesreća doći ćemo do zabrinjavajućih informacija; ljudi svakim danom ginu u saobraćajnim nesrećama od kojih bi se pojedine, pravilnim tretiranjem saobraćajnog sistema, mogle izbjeći: 

https://www.klix.ba/tagovi/saobracajna-nesreca/281

https://avaz.ba/tag/228/saobracajna-nesreca

https://www.oslobodjenje.ba/tag/saobracajne-nesrece

Posebno osjetljiva grupa koja je dio sveukupnog saobraćajnog sistema su pješaci, a među njima naši najmlađi, djeca. Svakim danom djeca imaju potrebu za odlazak u školu te realizaciju vannastavnih aktivnosti: treninzi, razna natjecanja, kursevi …. Realizirajući svoje svakodnevne obaveze učesnici u saobraćaju, posebno djeca, susreću se sa rizikom od povređivanja a u konačnici i pogibije.

Poznato je da su djeca najranjiviji dio učesnika u saobraćaju. Djeca višestruko više stradaju od generacije svojih roditelja.

U tih 20 do 25 godina razlike u životnom dobu stiču se neophodna znanja i iskustva koja mogu da se izgrade samo kvalitetnim nastavnim i vannastavnim sadržajima i pedagoškim metodama kako u predškolskom tako i školskom periodu.

Projekat je imao za cilj da kroz razne forme organiziranog djelovanja na društvo, prije svega na djecu i njihove roditelje/staratelje, podigne nivo saobraćajne kulture što će u konačnici imati za cilj smanjenje stradanja, povređivanja, materijalne štete i drugih posljedica.

Realizacijom projekta doprinijelo se osnaživanju ciljane grupe korisnika u razvoju njihove svijesti da odgovornije postupaju kao učesnici saobraćaja.

U realizaciju projekta kroz projektne aktivnosti uključili su se osnovci i srednjoškolci te profesori sociologije, pravnici, pedagozi, inžinjeri saobraćajne i mašinske struke te nastavnici razredne nastave i nastavnici likovne kulture koji su direktno učestvovali u realizaciji projekta.

Provedene su i aktivnosti na promociji projekta na terenu, na lokacijama masovnog okupljana ciljne skupine.

Učenici zajedno sa svojim roditeljima, učiteljima i nastavnicima su prepoznali ovaj konkurs kao Ideju Vrijednu Širenja (Idea Wort Spreading) te istu podržali kroz svoje učešće.

Zaprimili smo 956 radova iz preko 200 škola.

Ovdje je interesantno napomenuti da su pored roditelja radove osnovaca slali i dijelili putem društvenih mreža i škole.

Nerijetko smo imali situaciju da su nas kontaktirali što nastavnici što direktori škola želeći dati svoj doprinos u realizaciji projekta.

Raduje nas činjenica da su radovi pristizali od Širokog brijega, Posušja, Mostara i Konjica preko Bosansog Novog, Cazina, Banja Luke, Travnika, Viteza, Zenice, Žepča, Zavidovića, Višegrada, do Sarajeva, Olova, Breze, Ilijaša itd.

Sretni smo da smo imali pozitivne kritike od roditelja, učitelja, nastavnika, škola,… javnosti uopće.

Naš rad su prepoznali portali, facebook grupe, …, i to: od klix.ba, ntv.ba, bihvijesti.ba, pogled.ba, zenicablog.com, topvijesti.ba, rafio-feral.ba, visoko.ba, travnicki.info,tuzlalive.ba, tkportal.ba, tuzlarije.net, tuzlainfo.ba, tuzlanski.ba, tip.ba, zenit.ba, …

Facebook nas je informisao da je doseg konkursa bio preko 125.000 pregleda.

Radi objektivnosti izbora najboljih radova formiran je tim za evaluaciju pristiglih radova u sastavu: profesoa likovne kulture; diplomirani inžinjer saobraćaja i nastavnik razredne nastave.

Glavnu nagradu, bicikl, TIM za evaluaciju radova dodijelio je Nejli Smriko, OŠ Ahmed Muradbegović, Zenica.

Nagradu za 1. mjesto osigurala je JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo čime je još jednom istakla svoju društvenu odgovornost.

Pored glavne nagrade, koju su sponzorisali ostali sponzori projekta, uručene su i utješne nagrade učenicima koje su na našu radost otišle u ruke osnovaca širom Bosne i Hercegovine.

Kampanja Sigurnost djece u saobraćaju, pokaži svoju kreativnost ne završava sa objavom nagrađenih radova; ona će trajati i dalje,…, radujemo se, … uspjeli smo da zajedničkim snagama u srca osnovaca posadimo sjeme odgovornosti kako bi donosili ispravne odluke kao učesnici u saobraćaju.

Svaki život je bitan.

Svaka dječija ODLUKA kao učesnika u saobraćaju je bitna. Svaka neprolivena suza je bitna. Djeca su bitna.

Edukacija je bitna.

Obzirom na činjenice kao što su doseg kampanje, uključenost škola, reakciju osnovaca, njihovih učitelja, nastavnika, škola i općenito javnosti smatramo projekat uspješnim.

Hvala svima koji su dali doprinos u realizaciji projekta: učenicima, roditeljima, sponzorima, školama, , medijima,…

Trud nije uzaludan. 

Aktivnosti na promociji na lokacijama masovnog okupljanja
Aktivnosti na promociji na lokacijama masovnog okupljanja
Uručenje glavne nagrade
Uručenje glavne nagrade